Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama süreçleri, markaların online sistemler üzerinden etkili reklamlar sunmasını içermektedir. Dijital pazarlama, geleneksel pazarlama sistemlerinden belirli noktalarda farklılaşmaktadır. Daha çok web siteleri ve mobil uygulamalar üzerinde verilen bu reklamlar, müşteri profilini tespit edip bu doğrultuda reklam sunma potansiyeline sahip reklamlardır.

Dijital pazarlama süreçleri, farklı alt başlıklar ile hizmet veren süreçlerdir. Örneğin web pazarlama, interaktif pazarlama gibi özelleştiren reklamcılık faaliyetleri geleneksel reklamcılıktan farklı araçlar ile hizmet vermektedir.

Dijital pazarlama olarak gündeme gelen yeni pazarlama süreçlerinin en önemli avantajı, geri dönüşlerinin kontrol edilerek istatistik verilerinin elde edilmesidir. Bu veriler ile reklam faaliyetlerinde iyileştirme yapılabilmektedir.

Dijital Pazarlamanın Kullanıldığı Alanlar Nerelerdir?

Tercih edilen yerler, günümüzde en çok kullanılan dijital platformlar olarak bilinmektedir. Bu platformlardan bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Sosyal medya uygulamaları
  • Web siteleri
  • Blog yazılarının paylaşıldığı platformlar
  • E-sözlük sistemleri
  • Online PDF yayınlar

Bu alanlar, dijital pazarlama süreçlerinin araçları olarak da gösterilmektedir. Hazırlanan reklam faaliyetleri, en çok kullanılan internet uygulamalarına entegre edilerek geniş kitlelere ulaşılması amaçlanmaktadır.

Dijital Pazarlama Hangi Yöntemler ile Yürütülmektedir?

Dijital pazarlamanın yöntemleri, geleneksel reklam yöntemlerinden farklı kavramlar içermektedir. Dijital pazarlama süreçlerine ilişkin bilinen bazı kavramlar şunlardır:

  • SEO: Web siteleri üzerinde hazırlanan yazıların, arama motorlarının algoritmaları ile eşleştirilerek daha çok okunmasını sağlayan bir çalışma sistemidir. Anahtar kelimeler üzerinden, konuya ilişkin diğer aramalarda da görülme sağlayarak istenen müşteri profillerine ulaşmaktadır.
  • İçerik Pazarlama: Reklam içeriklerinin markayı karakterize edecek şekilde hazırlanması olarak da bilinmektedir.
  • Inbound Pazarlama: Online uygulamaları kullanan müşterilere ulaşmayı hedefleyen bir araçtır.
  • Sosyal Medya Pazarlamacılığı: Dijital pazarlama araçları arasında en yaygın olan araçtır. En çok kullanılan sosyal medya hesapları üzerinden reklamcılık faaliyetleri oluşturmaktadır.
  • PPC: Reklam tıklamaları olarak bilinen sistem, geniş bir kitleye erişmeyi ve marka bilinilirliğini arttırmayı amaçlamaktadır.
  • Mail Pazarlama: Markaların güncel içeriklerini mevcut müşterilerine mail yoluyla iletmesi ve abonelik oluşturulması ile ilgili bir çalışma yöntemi olarak bilinir.
  • Online PR: Mevcut web siteleri üzerinden yürütülen reklamcılık hizmetleri olarak bilinmektedir.

Dijital Pazarlama Hangi Avantajları Sunar?

Dijital pazarlamanın sunduğu avantajlar, geleneksel pazarlama sistemlerinin yanı sıra internet aracılığıyla geniş coğrafyalara da ulaşmayı sağlamaktadır. Bu sebeple sunduğu bazı avantajlar şunlardır:

  • Pazarlama çalışmaları sonucunda nasıl bir sonuç elde edildiğinin istatistik verilerine göre değerlendirilmesine olanak sunmaktadır.
  • Reklamcılık faaliyetleri değerlendirilebildiği için kısa sürede iyileştirmeler yapılabilmektedir.
  • Reklam faaliyetleri, mevcut müşteri profillerinden ziyade potansiyel müşteri profillerine de ulaşılmasını sağlamaktadır.
  • Hızlı ve pratik bir süreç olduğu için zaman tasarrufu sağlamaktadır.
  • Reklamlar sonucu elde edilen gelir oranları da klasik reklamcılık faaliyetlerinden daha fazla olmaktadır.
  • Özgün içerikler ile müşteriler ve marka arasında bağ kurularak, marka bedeli oluşturulması mümkün olmaktadır.

Dijital Pazarlama Eğitimleri Nasıl Verilir?

Dijital pazarlama sistemlerine yönelik eğitimler, hangi pazarlama araçlarının kullanılacağına göre değişkenlik göstermektedir. Dijital pazarlama eğitimleri tek bir başlık altında değil, dijital pazarlama araçlarına yönelik verilmektedir.

Dijital pazarlama alanında eğitim almak isteyenlerin öncelikli olarak hangi aracı kullanacaklarını tespit etmeleri gerekmektedir. Örneğin sosyal medya reklamcılığı yapmak isteyenlerin iyi bir sosyal medya uzmanı ile iletişim kurarak eğitim talebinde bulunabilmektedir.

Dijital pazarlamaya yönelik üniversitelerde de bölümler açılmaya başlamaktadır. Bu bölümler, genel olarak reklamcılığın dijital ortamda yapılma süreçlerine ilişkin eğitim içerikleri sunmaktadır.

Dijital pazarlama eğitim süreçleri, yapılandırılmış bir eğitimden ziyade uygulamalı olarak gösterilmektedir. Bu sebeple kısa sürede iyi bir dijital pazarlama uzmanı olarak çalışmak, mümkün olmaktadır.

Daha Fazla Göster

SendMail

SendMail, 2015 yılından bugüne e-posta pazarlama alanında hizmet vermeye devam etmektedir. Toplu mail gönderimi konusunda profesyonel ekibi ve güçlü alt yapısı ile sorunsuz hizmeti kendisine ilke edinmiş olan SendMail, müşteri memnuniyetini önemsemekte ve müşteri ihtiyaçları doğrultusunda ürünlerini geliştirmektedir. Avrupa'nın en büyük 2. altyapısına sahip olan SendMail, saatte 100 milyon toplu mail gönderimi kapasitesine sahiptir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı